Hoe kun je gaatjes voorkomen?

Veel mensen denken nog steeds dat een goed gebit een kwestie van geluk is, of een slecht gebit aangeboren. We weten tegenwoordig dat dit niet juist is: cariës (gaatjes) krijgen gaat over gedrag. Wanneer je je gedrag aanpast, kun je het ontstaan van gaatjes beperken. Denk dan niet alleen aan beter poetsen, tanden stoken en fluoride, maar ook aan een gezonde levensstijl. Kortom, cariës is niet iets wat je ‘overkomt’. Je kunt het in bijna alle gevallen voorkomen.

Preventie assistent

Wanneer wij tijdens de periodieke controle ontdekken dat er beginnende gaatjes zijn, verwijzen wij kinderen en volwassenen naar onze preventie assistent. Wat doet de preventie assistent nou eigenlijk?

  • kleurt de tandplak roze, zodat je ziet waar je beter moet poetsen
  • verwijdert tandsteen en tandplak boven het tandvlees
  • bereidt kinderen voor op behandeling van een gaatje bij de tandarts
  • adviseert over de 7-eetmomenten per dag
  • bezoekt scholen in de buurt en geeft o.a. poetsinstructies

Suikervrije kauwgum voor een gezonde mond

Bij je bezoek aan de preventie assistente krijg je een pakje suikervrije kauwgom mee naar huis met 6 tips voor een gezonde mond. Het kauwen op suikervrije kauwgom zorgt ervoor dat je extra speeksel aanmaakt. Speeksel spoelt je mond schoon, remt de schadelijke zuuraanval van bacteriën  en draagt zo bij aan tanden en kiezen zonder gaatjes.

Let op:

Om overbelasting van de kiezen en de kauwspieren te voorkomen neem je niet meer dan twee stuks kauwgom per dag en kauw niet langer dan 5 minuten.

Publicatiedatum: 08-04-2020


« Terug naar het overzicht