Onzichtbare beugel (aligners) – Van Linschoten Tandartsen – Hilversum

Onzichtbare beugel (aligners)

Onze tandartspraktijk introduceert binnenkort een nieuwe behandeling die je kan helpen bij het corrigeren van je tanden voor een stralende glimlach: het plaatsen van aligners. In deze nieuwsbrief willen we jullie graag informeren over deze ontwikkeling en antwoord geven op enkele veel gestelde vragen.

Wat zijn aligners?
Aligners zijn een modern en onopvallend alternatief voor traditionele beugels. Het zijn dunne, op maat gemaakte kunststof hoesjes die over je tanden plaatst. Deze hoesjes oefenen zachte druk uit op je tanden, waardoor ze geleidelijk in de gewenste positie worden verplaatst. Aligners zijn bijna onzichtbaar en kunnen makkelijk uit tijdens het eten, poetsen en flossen. Aligners draag je minimaal 22 uur per dag en elke 7 tot 10 dagen krijg je nieuwe hoesjes.

Zijn aligners ook voor mij geschikt?
Aligners zijn geschikt voor mensen met verschillende soorten tandheelkundige problemen. Ze kunnen worden gebruikt om scheve tanden, overbeet, onderbeet, kruisbeet en andere afwijkingen in de tandstand te corrigeren. In onze praktijk behandelen we alleen de patiënten waarbij de beet goed is en een of meer tanden wat scheef staan. Voor andere behandelingen verwijzen we naar een orthodontist.

Voor wie is het minder geschikt?
Helaas zijn aligners niet voor iedereen geschikt. Ze zijn minder effectief voor patiënten met ernstige orthodontische problemen of complexe kaakafwijkingen. In zulke gevallen kan een traditionele beugel of een andere orthodontische behandeling een betere optie zijn.

Voordat aligners worden geplaatst is het belangrijk dat de mond gezond is en dat de mondhygiëne goed is. Voor kinderen onder de 18 vinden wij aligners niet geschikt.

De behandeling

Je tandarts maakt foto’s om te bepalen of je gebit geschikt is voor het plaatsen van aligners in onze praktijk. Als je gebit geschikt is, wordt een plan gemaakt. Wanneer je akkoord gaat met het plan maken we een scan van het gebit en worden de aligners op maat gemaakt. De duur van de behandeling bepalen de kosten. Wanneer er meer aligners nodig zijn, duurt de behandeling langer en zijn de kosten hoger.

Waarom tandartsen aligners kunnen plaatsen?
Als tandartsen zijn we zeer vertrouwd met de anatomie van de mond en de tanden. We hebben uitgebreide kennis van het behoud en de verzorging van de tandheelkundige gezondheid. Het is een mooie ontwikkeling dat niet iedereen voor aligners naar een orthodontist hoeft, maar dat we binnenkort bepaalde behandelingen in onze eigen praktijk zelf kunnen doen. We doen dit in goed overleg met de orthodontist. We hebben veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden op dit gebied en hebben een weloverwogen keuze gemaakt voor dit systeem.

Belangrijk om te weten

Tanden en kiezen hebben van nature de neiging om na verloop van tijd zich weer terug te verplaatsen naar de oude positie. Om dit te voorkomen is er een spalk en/of nachtbeugel nodig. Een spalk (retainer) wordt achter uw boven en/of ondertanden geplaatst en houdt zo de tanden op zijn plek. Een nachtbeugel lijkt meer op een aligner (doorzichtig bitje). Deze draagt je elke nacht zodat de tanden en kiezen op dezelfde plek blijven staan.

 

 

Publicatiedatum: 26-06-2023


Terug naar overzicht

Uw tandarts in Hilversum

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk?

Neem contact met ons op