Prinsessen- en piratenkiezen

In onze nieuwsbrief van afgelopen zomer hebben we u geïnformeerd over het belang van preventie. Wij besteden al jaren veel aandacht aan preventieve mondzorg. Hiermee voorkomen wij zoveel mogelijk gaatjes en ontstekingen. Ondanks onze preventie en de instructies aan onze patiënten, komt het soms voor dat er een gaatje ontstaat in het melkgebit.

Er zijn meerdere mogelijkheden om een gaatje te behandelen. De methode die bekend is is het vullen van  het gaatje in de kies. Een nieuwe techniek  is de melkkies met het gaatje te voorzien van een rvs-kroontje. We vertellen kinderen dat ze een prinsessen- of piratenkies krijgen. Het kroontje kan over de kies met het gaatje worden geplaatst zonder te boren, we gebruiken alleen wat zalf om het tandvlees rondom de kies te verdoven.

Kinderen komen eerst voor het plaatsen van 2 kleine elastiekjes om zo ruimte te maken voor het kroontje en enkele uren later of de dag erna voor het plaatsen van het kroontje. Doordat het kroontje het gaatje afsluit kunnen de bacteriën niet verder groeien. Het is een kindvriendelijke methode, waarmee je een melkkies op een relatief makkelijke manier kunt veiligstellen tot de kies gaat wisselen en de ‘grote mensen’ kies doorkomt.

Publicatiedatum: 19-12-2021


Terug naar overzicht