Waarom is de mondhygiënist zo belangrijk?

Tandenpoetsen maakt deel uit van onze dagelijkse routine.  Maar wist je dat een goede mondhygiëne ook zeer belangrijk is voor onze algehele gezondheid?

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om het gebit dagelijks goed te onderhouden om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. De mondgezondheid heeft veel invloed heeft op je algehele gezondheid.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er een duidelijke relatie bestaat tussen ontstoken tandvlees en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Dit is niet zo vreemd aangezien een ontsteking in het tandvlees direct toegang heeft tot de bloedcirculatie van het lichaam en zo het hele lichaam door kan gaan. Het is daarom heel erg belangrijk je gebit goed te onderhouden.

Een slechte mondgezondheid kun je zien en eventueel ruiken. Zijn de tanden aangetast of verkleurd? Dan is er extra aandacht nodig. Ook bij bloedend of gevoelig tandvlees moet je waakzaam zijn. Een slechte adem kan ook duiden op een slechte mondgezondheid.

 Hoe herken je gezond tandvlees?

Sommige mensen denken dat donkerrood tandvlees normaal is. Anderen denken dat bloedend tandvlees een heel gewoon verschijnsel is na óf tijdens het poetsen. Maar niets is minder waar! Natuurlijk kan te hard poetsen tot bloedend tandvlees leiden, maar na een normale poetsbeurt hoort je tandvlees niet te bloeden.  Gezond tandvlees is (licht) roze zonder spontane bloedingen.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken: het is belangrijk om periodiek het gebit te laten controleren om erger te voorkomen. Een gezond gebit is natuurlijk een mooi visitekaartje, dus ook uit esthetisch oogpunt is het belangrijk om het gebit goed te blijven onderhouden. Want voorkomen is beter dan genezen!

Wat kun je zelf doen op het gebied van preventie en reiniging zodat je je mondgezondheid goed op peil houdt?

Tweemaal per dag de tanden en kiezen goed poetsen. Bij voorkeur minimaal 2 minuten  per poetsbeurt. Daarnaast niet vergeten om ook tussen de tanden te reinigen met tandenstokers of ragers. Hiermee maak je niet alleen goed schoon, maar kun je ook het tandvlees masseren. Want naast schone tanden en kiezen is gezond tandvlees minstens zo belangrijk voor een goede mondgezondheid! Onze mondhygiënistes helpen u hier graag bij!

De tandartsen zullen bij de periodieke controle regelmatig metingen van het tandvlees doen en daarmee bepalen hoe gezond je tandvlees is. Als  je tandvlees ontstoken is, kunnen zij je adviseren een afspraak te maken bij de mondhygiëniste. Nu we steeds meer kennis hebben over de invloed van de gezondheid van het tandvlees op onze algehele gezondheid, maken we steeds meer gebruik van onze mondhygiënistes .

U heeft de afgelopen periode misschien ervaren dat het plannen van een afspraak op korte termijn niet altijd mogelijk is. Daarom zijn wij per direct op zoek naar een extra mondhygiëniste. Kent u iemand?? We horen het graag.

Publicatiedatum: 09-07-2020


Terug naar overzicht