Slaapapneu

Wat is slaapapneu

Snurken is een hinderlijk probleem dat iedereen wel kent. Minder bekend is, dat je bij hevig snurken last kunt hebben van ademstops en dat dit ernstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Dit probleem noem je slaapapneu of OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom). Bij apneu (of A-pneu = zonder lucht) wordt de luchtpijp geheel of gedeeltelijk afgesloten tijdens de slaap wat gepaard gaat met het dalen van het zuurstof gehalte van het bloed. Dit kan ernstige medische gevolgen hebben. Snurkt u, merkt u (of uw partner) dat u last heeft van ademstops tijdens de slaap en bent u regelmatig niet goed uitgerust als U ’s ochtends wakker wordt, laat u dan onderzoeken op slaapapneu.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of denkt u dat u apneu heeft? Kijk dan eens op de website van de apneuvereniging www.apneuvereniging.nl   of www.apneupagina.nl

Hoe werkt het MRA

Het MRA bestaat uit twee plastic beugels die gedragen worden op de onder- en bovenkaak. De onderkaak wordt daarbij licht naar voren gehouden. Hierdoor wordt de luchtweg vergroot. De beugel is instelbaar en wordt alleen ‘s nachts gedragen. Wanneer de behandeling aanslaat zal de apneu en het snurken verminderen of verdwijnen.

Wanneer komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering:

U komt bij de diagnose OSAS [AHI >5] in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Uw specialist heeft u dit gemeld. Van Linschotentandartsen vraagt voor u de machtiging aan via Somnomed. Somnomed heeft contracten met alle verzekeraars. U hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen.

Het eerste bezoek:

Heeft u een verwijsbrief van de specialist [longarts, KNO arts of neuroloog] gekregen voor het MRA, dan kunt u een afspraak maken bij Marieke van der Maarel, tandarts-slaapgeneeskunde NVTS. Tijdens het eerste bezoek wordt gekeken of uw gebit geschikt is voor het MRA. Er wordt een röntgenfoto, overzichtsfoto [OPT] gemaakt. De tandarts zal daarnaast een begroting maken zodat u weet waar u aan toe bent qua vergoeding en eventuele eigen bijdrage. Tijdens een volgende afspraak wordt het MRA aangemeten. Na ongeveer 6 weken is het MRA klaar.

U krijgt via email vooraf twee vragenlijsten en een informatiebrief. Wilt u deze vragenlijsten waar mogelijk thuis invullen en meenemen bij het eerste bezoek. Neem bij het eerste consult altijd de verwijsbrief van de specialist mee. Let Op: hebt u nog een afspraak bij uw eigen tandarts staan voor een uitgebreide behandeling, dan kunt u alleen een afspraak maken voor een eerste consult. De afspraak voor het aanmeten van het MRA zal NA het afronden van de behandeling bij uw tandarts worden ingepland.

 

Marieke van der Maarel, tandarts-slaapgeneeskunde NVTS.

 

 

 

Uw tandarts in Hilversum

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk?

Neem contact met ons op